Περιγραφή: Υπάρχει ψηφιακό μάρκετινγκ ή μόνο ‘παραδοσιακό’ ?
Σκοπός: Κατανόηση του όρου ‘Ψηφιακό Μάρκετινγκ’ και απαραίτητες γνώσεις συνεργατών.
Το ψηφιακό μάρκετινγκ εμπλουτίζει το μάρκετινγκ με την κλασική έννοια και προσφέρει την δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να εντοπίζει και να εφαρμόζει νέους τρόπους δημιουργίας, παροχών και επικοινωνίας που προσφέρουν πραγματική αξία στους πελάτες καθώς και να διαχειρίζεται με επωφελείς τρόπους, σχέσεις και με άλλους επιχειρηματικούς εταίρους.
Οι τεχνικές του παραδοσιακού μάρκετινγκ δεν πρόκειται να εξαφανιστούν αλλά οι δραστηριότητες στο χώρο του ψηφιακού μάρκετινγκ πρέπει να είναι συνυφασμένες με το τμήμα μάρκετινγκ κάθε επιχείρησης αντί να λειτουργούν ως μια αυτόνομη οντότητα. Θα πρέπει να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση επηρεασμού και φυσικά κοινός στόχος.
Όσοι επωφελούμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το μάρκετινγκ (εκπαιδευτικοί, φοιτητές, επαγγελματίες, συγγραφείς, επιχειρηματίες κ.α.) θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τη σημασία και τη σπουδαιότητα των ψηφιακών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση τις δεξιότητες και εμπειρία που απαιτούνται για την επιτυχή σύλληψη, δημιουργία, διεκπεραίωση, αποπεράτωση και ανάλυση ενός ψηφιακού στρατηγικού σχεδίου μάρκετινγκ.
Πολλές εταιρείες βασίζονται επάνω στις ψηφιακές υπηρεσίες για να καθοδηγηθούν μέσα στο λαβύρινθο του μοντέρνου μάρκετινγκ, ενώ άλλες επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες εσωτερικές ομάδες σχεδιασμού ιστοσελίδων περιμένοντας να τους καλύψουν τα κενά. Παρατηρούμε ότι υφίσταται γενικώς μια περιπλοκή και μια αμηχανία η οποία οφείλεται κυρίως στην προχειρότητα, την βιασύνη και στην άρνηση να ακολουθήσουμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία.
Διαβάζουμε συχνά αγγελίες από επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργάτες με γνώσεις ψηφιακού μάρκετινγκ και μη έχοντας οι ίδιοι οι επιχειρηματίες την ικανότητα αξιολόγησης δέχονται να συνεργαστούν με άτομα που έχουν ανύπαρκτη ή μικρή εμπειρία χωρίς τις κατάλληλες σπουδές. Αυτός ο κύκλος διαιωνίζεται και τα αποτελέσματα τα βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά στο διαδίκτυο.
Οι δραστηριότητες στο στερέωμα του ψηφιακού μάρκετινγκ απαιτούν εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλες τις επιστήμες.
Αναφορικά μερικές από τις δραστηριότητες αυτές είναι:
• Στρατηγική περιεχομένου (Content Strategy)
• Στρατηγική κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Strategy)
• Στρατηγική δημιουργία, έρευνα και ανάπτυξη του εταιρικού μοντέλου
• Στρατηγική δημιουργία, έρευνα και ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου
• Στρατηγική δημιουργία, έρευνα και ανάπτυξη του σχεδίου μάρκετινγκ
• Πλατφόρμες αυτοματοποίησης ψηφιακού μάρκετινγκ
• Μάρκετινγκ φορητών συσκευών (mobile & wearable device marketing)
• Big Data και προγνωστικές αναλύσεις
• Βελτιστοποίηση συντελεστή μετατροπών – Βελτίωση εμπειρίας (C.R.O. – conversion)
• Στρατηγική επαναληπτικού μάρκετινγκ (remarketing)
• Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης (S.E.O.)
• Αμειβόμενο μάρκετινγκ αναζήτησης (Paid Search Marketing)
κ.α.
Ένας εξωτερικός συνεργάτης οφείλει επίσης να διαθέτει τουλάχιστον κάποιες βασικές γνώσεις επάνω στο αντικείμενο της επιχείρησης μας (π.χ. ξενοδοχείο, τεχνολογία, εξαγωγές κ.λπ.) και να είναι ενημερωμένος ως προς τις εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς του κλάδου μας. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το ψηφιακό μάρκετινγκ από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί. Πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ, μέρος του οποίου θα είναι και το ψηφιακό σκέλος.
Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα κομβικό σημείο επικοινωνίας μεταξύ της επιχείρησης μας και του online κοινού το οποίο διακλαδώνεται περεταίρω σε αποκλειστικά κανάλια για εξειδικευμένη και στοχευμένη ανταλλαγή απόψεων, μηνυμάτων και πληροφοριών.
Παρ’ όλα αυτά είναι σύνηθες φαινόμενο πολλές επιχειρήσεις να πληρώνουν για υπηρεσίες ψηφιακού μάρκετινγκ χωρίς πρώτα να έχουν δημιουργήσει ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης και προσέγγισης. Προτεραιότητα λοιπόν έχει η δημιουργία ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου μάρκετινγκ εφόσον έχει προηγηθεί βεβαίως το επιχειρηματικό μοντέλο ή πλάνο. Αυτό είναι μονόδρομος και πρέπει να το κατανοήσουμε απόλυτα.
Το πιο πάνω φαινόμενο παρατηρείται ακόμα και σήμερα στις περισσότερες επιχειρήσεις όχι μόνο στη πατρίδα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Δείχνει ξεκάθαρα ότι η εκπαίδευση του διοικητικού προσωπικού σε αυτόν τον τομέα είναι ελλιπής.
Αυτή η εργασία από τον Αναστάσιο Γ. Διονυσίου
χορηγείται με άδεια
Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνώς