Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του μάρκετινγκ (ΜΕΡΟΣ 1)

By Anastasios Dionysiou April 19, 2016

Περιγραφή : Περιληπτική ιστορική αναδρομή του μάρκετινγκ.
Σκοπός : Η κατανόηση της διαδρομής και της εξέλιξης του μάρκετινγκ.

Όπως μας εξηγούν οι λέκτορες μάρκετινγκ του πανεπιστημίου Bournemouth στο Dorset της Αγγλίας, (Janice Dengri-Knott, Mike Molesworth & Richard Scullion) «Κατά κάποιο τρόπο το μάρκετινγκ είναι τόσο παλαιό όσο και ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Μπορεί να έχουμε δει σκηνές από έργα βασισμένα στην αρχαία Ελλάδα όπου απεικόνιζαν πολυσύχναστους πάγκους μέσα σε μία αγορά και οι έμποροι να επιδίδονται ενεργά χρησιμοποιώντας ένα πειστικό τρόπο επικοινωνίας».

Αρχαία αγορά

Φυσικά αυτοί οι έμποροι δεν θα μπορούσαν να αποκαλέσουν τις ενέργειές τους ως μάρκετινγκ και σίγουρα οι δραστηριότητες αυτές δεν θα μπορούσαν να έχουν καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα της παραγγελίας αεροπορικών εισιτηρίων, για παράδειγμα, μέσω μιας ιστοσελίδας.

Η έννοια του μάρκετινγκ που βλέπουμε σήμερα έχει να κάνει περισσότερο με τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης του 18ου και 19ου αιώνα, όπου ήταν μια περίοδος ραγδαίων κοινωνικών αλλαγών καθοδηγούμενη από τεχνολογικές και επιστημονικές καινοτομίες.

Η μαζική παραγωγή, η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών και η ανάπτυξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης σήμαινε ότι οι παραγωγοί θα έπρεπε (ήταν υποχρεωμένοι), να αναπτύξουν πιο εξελιγμένους τρόπους διαχείρισης.

Από την δεκαετία του 1960 και μετά, οι περισσότερες αγορές είχαν κορεστεί και υπήρχε πλέον έντονος ανταγωνισμός για την απόκτηση πελατών. Η πολυπλοκότητα της διαχείρισης έχει ως εκ τούτου εξελιχθεί σε αυτό που βλέπουμε σήμερα μέσα σε ένα σύγχρονο τμήμα μάρκετινγκ.

Οι υπεύθυνοι των τμημάτων μάρκετινγκ συμμετέχουν σε στρατηγικό επίπεδο εντός μιας επιχείρησης και ενημερώνουν την διοίκηση για το τι πρέπει να παραχθεί, που πρέπει να πουληθεί, πόσο πρέπει να χρεωθεί και πως θα εφαρμοστεί η επικοινωνία με τους καταναλωτές.

Οι σύγχρονοι ‘μαρκετίστες’ διεξάγουν έρευνες σε επίπεδο αγορών και καταναλωτών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες ώστε να διαθέσουν οργανωτικούς πόρους κατάλληλους για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Οι σύγχρονοι μαρκετίστες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την μάρκα ενός προϊόντος και την φίρμα μιας επιχείρησης, αυτό που λέμε brand.

Επίσης ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για να διασφαλίσουν το ότι όλοι οι εργαζόμενοι μέσα σε μια επιχείρηση έχουν επίγνωση των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ που ακολουθεί η εταιρεία.

Τι συμπέρασμα λοιπόν αντλούμε από αυτή την σύντομη ιστορική προοπτική;

Διαβάστε το Β’ Μέρος Περιληπτική ιστορική αναδρομή του μάρκετινγκ (ΜΕΡΟΣ 2)

Αυτή η εργασία από τον Αναστάσιο Γ. Διονυσίου χορηγείται με άδεια
Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνώς

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας